Ugovor o osiguranju u uredbi EU "Rim 1"

Čolović, Vladimir (2011) Ugovor o osiguranju u uredbi EU "Rim 1". In: Зборник на трудови од деветтата Конференција за Меѓународно приватно право Најнови тенденции во европското меѓународно приватно право - предизвици за законодавците на земјите на југо-источна Европа, 23 Септември, 2011. Правен факултет "Јустинијан Први", Skopje, pp. 25-37.

[img] Text
2011-zbornik natrudovi.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (5MB)

Abstract

Ufovor o osiguranju je specifičan ugovor, što, u sebi, podrazumeva zajednicu rizika i štetni događaj, odnosno, osigurani slučaj. Zvog toga rešavanje sukoba zakona, kod ovog ugovora, zahteva definisanje posebnih pravila. U pravu EU, Uredba 593/2008 definiše pravila za određivanje merodavnog prava za ugovor o osiguranju. Ugovor o osigueanju se ranije regulisao. Direktiva koje su se bavile usklađenjem zakona, uredbi i ostalih dokumenata u oblasti direktnog osiguranja, ali na nekompletan način. Regulisanje ugovora o osiguranju o Uewsvi 593/2008 je posladica potrebe za kompletiranjem pravila i uniformnim regulisanjem ove materije. Regulisanje ugovora o osiguranju u navedenoj Uredbi ima svoje nedostatke, ali predstavlja veliki korak u odnosu na ranije regulisanje ove materije u Rimskoj konvenciji i poomenutim Direktivama. U Srbiji se merodavno pravo za ugovor o osiguranju uređuje pravilima definisanim u Zakonu o međunarodnom privatnom pravu, koja to čine na neadekvatan način.

Item Type: Book Section
Additional Information: COBISS.SR-ID - 1024925601
Uncontrolled Keywords: ugovor o osiguranju, Uredba 393/2008, sukob zakona, merodavno pravo, rizik, osiguravač, osiguranik
Subjects: Pravo osiguranja
Depositing User: Mirjana Markov
Date Deposited: 02 Jun 2022 09:18
Last Modified: 02 Jun 2022 09:18
URI: http://ricl.iup.rs/id/eprint/956

Actions (login required)

View Item View Item