Razlike između osiguranja života i osiguranja od posledica nesrećnog slučaja u pogledu kumulacije prava

Glintić, Mirjana (2017) Razlike između osiguranja života i osiguranja od posledica nesrećnog slučaja u pogledu kumulacije prava. In: Odgovornost za štetu, naknada štete i osiguranje: tematski zbornik radova međunarodnog značaja. Intermex : Institut za uporedno pravo, Beograd, pp. 554-566. ISBN 978-86-6411-013-6 (Intermex)

[img] Text
2017 - Odgovornost za štetu, naknada štete i osiguranje - Glintić.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (311kB)

Abstract

Zakon o obligacionim odnosima polazi od podele na imovinska osiguranja i osiguranja lica kao osnovne za dalje određivanje pravila primenjivih na jedan ugovor o osiguranja. U osiguranja lica ubrajaju se osiguranje života i osiguranje od posledica nesrećnog slučaja. Osnovno pravilo u vezi sa ovim osiguranjima je da ona nemaju obeštećujući karakter, jer za predmet imaju lična dobra, čija se vrednost ne može odrediti. U skladu sa tim pravilom kod svih osiguranja lica trebalo da bi da bude dozvoljena kumulacija prava na osiguranu sumu i naknadu štetu. Međutim, analiza obaveze osiguravača kod osiguranja od posledica nesrećnog slučaja jasno ukazuje na primenu odštetnog načela i kod ovih osiguranja u određenim slučajevima. Autor je mišljenja da se usled toga menjaju pravila o dozvoljenosti kumulacije prava, što zahteva posebno zakonsko regulisanje. U prvom delu rada predstavljene su sličnosti između osiguranja života i osiguranja od posledica nesrećnog slučaja, dok je sledeći deo posvećen njihovim razlikama prozurokovanim prvenstveno obeštećujućim karakterom osiguranja od posledica nesrećnog slučaja. Ostatak rada posvećen je pitanju kumulacije prava na osiguranu sumu i naknadu štete i njegovom regulisanju u pravu Republike Srbije i uporednom zakonodavstvu.

Item Type: Book Section
Additional Information: COBISS. SR – ID 517531324
Uncontrolled Keywords: osiguranje lica, kumulacija prava, odštetni karakter, svotna i odštetna osiguranja, osiguranje od odgovornosti
Subjects: Pravo osiguranja
Depositing User: Aleksandra Višekruna
Date Deposited: 09 Apr 2022 21:17
Last Modified: 09 Apr 2022 21:17
URI: http://ricl.iup.rs/id/eprint/118

Actions (login required)

View Item View Item