Osiguranјe od odgovornosti javnih beležnika (zakonodavstvo Republike Srpske i zakonodavstva pojedinih zemalјa u regionu)

Čolović, Vladimir (2016) Osiguranјe od odgovornosti javnih beležnika (zakonodavstvo Republike Srpske i zakonodavstva pojedinih zemalјa u regionu). Правна ријеч : часопис за правну теорију и праксу. pp. 125-142. ISSN 1840-0272

[img] Text
Pravna riječ 2016 V.Čolović.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (6MB)
Official URL: http://weblibrary.apeiron-uni.eu:8080/pretraga/?kr...

Abstract

Delatnost javnog beležnika sadrži elemente i slobodne profesije i javne službe. Javni beležnik pruža intelektualne usluge. Nјegovu odgovornost možemo definisati kao profesionalnu. S obzirom na to da u radu javnog beležnika mogu nastati greške i propusti, usled kojih može nastati šteta trećim licima, potrebno je zaklјučenje ugovora o osiguranju od profesionalne odgovornosti. Da bi se zaklјučilo osiguranje od profesionalne odgovornosti, potrebno je definisati vrstu odgovornosti javnog beležnika, koja može biti ugovorna i vanugovorna. Veoma važnu ulogu u osiguranju javnih beležnika ima i Komora javnih beležnika, koja predstavlјa profesionalnu organizaciju pravnika. U Republici Srpskoj Zakon o notarima reguliše rad javnih beležnika i definiše, kako odgovornost, tako i obavezno osiguranje od odgovornosti javnih beležnika. Isto tako, ovim zakonom se određuje u uloga Notarske komore. U radu se poklanja pažnja regulisanju javnobeležničke delatnosti u zemlјama u regionu, a posvećuje se pažnja i većini elemenata osiguranja od profesionalne odgovornosti kako javnih beležnika, tako i drugih profesija.

Item Type: Article
Additional Information: COBISS.SR-ID - 209678087
Uncontrolled Keywords: javni beležnik, profesionalna odgovornost, osiguranje, Notarska komora, javna služba
Subjects: Pravo osiguranja
Depositing User: Mirjana Markov
Date Deposited: 07 Jun 2022 12:12
Last Modified: 07 Jun 2022 12:12
URI: http://ricl.iup.rs/id/eprint/988

Actions (login required)

View Item View Item