НАСИЉЕ НАД ДЕЦОМ – ПОЈАВНИ ОБЛИЦИ И МЕРЕ ЗАШТИТЕ

Čović, Ana (2014) НАСИЉЕ НАД ДЕЦОМ – ПОЈАВНИ ОБЛИЦИ И МЕРЕ ЗАШТИТЕ. In: Naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem Nasilje u Srbiji - uzroci, oblici, posledice i društvene reakcije (2014 ; Tara). Криминалистичко-полицијска академија.

[img] Text
Tara_2014_Tom_2-376-390.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (181kB)

Abstract

Насиље над децом представља озбиљан друштвени феномен чије су последице разарајуће за најмлађе чланове наше друштвене заједнице. Овај вид насиља је присутан у свим развојним фазама друштва. Деца су, без обзира на узраст, била и још увек јесу изложена разним облицима физичког, сексуалног и психолошког насиља, независно од националне, верске, расне, културне и статусне припадности. У раду ће бити анализиране одредбе Конвенције о правима детета са пратећим факултативним протоколима и Конвенцијe Савета Европе о заштити деце од сексуалног искоришћавања и сексуалног злостављања, с обзиром на чињеницу да оне представљају важан корак напред у заштити права деце и спречавању, елиминисању и санкционисању свих облика насиља над њима. Усвајањем Кoнвенције о заштити деце од сексуалног искоришћавања и злостављања, признаје се друштвени значај заштите деце, а посредно се саопштава да постојећи правни инструменти у овој области нису дали очекиване резултате. Од инструмената заштите на националном нивоу, биће анализиране релевантне одредбе Устава Републике Србије и одговарајућих закона, са посебним освртом на њихову примену у пракси. Резултати спроведених истраживања и статистички подаци показаће, да ли су сви правни инструменти у овој области допринели истинском побољшању положаја деце, или су у пракси изостали резултати постојећих механизама заштите.

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: Конвенција Савета Европе о заштити деце од сексуалног искоришћавања и сексуалног злостављања, Koнвенција о правима детета, насиље над децом, заштита права детета, појавни облици насиља над децом
Subjects: Ljudska i manjinska prava
Porodično pravo
Depositing User: Mirjana Markov
Date Deposited: 22 May 2022 21:34
Last Modified: 22 May 2022 21:36
URI: http://ricl.iup.rs/id/eprint/851

Actions (login required)

View Item View Item