PRIMENA PROJEKTA "SOLVENTNOST II" I MERE KOJE SU PREDVIĐENE U ZAKONU O OSIGURANJU SRBIJE U SLUČAJU NEPRIMENE PRAVILA O UPRAVLJANJU RIZIKOM

Čolović, Vladimir (2013) PRIMENA PROJEKTA "SOLVENTNOST II" I MERE KOJE SU PREDVIĐENE U ZAKONU O OSIGURANJU SRBIJE U SLUČAJU NEPRIMENE PRAVILA O UPRAVLJANJU RIZIKOM. In: Osiguranje i naknada štete. Insitut za uporedno pravo, Beograd, pp. 28-43.

[img] Text
2013 - ONŠ - Čolović.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (396kB)

Abstract

Ekonomska i finansijska kriza povećala je pritisak na poslovanje osiguravajućih društava. Izazov koji sada stoji pred osiguravajućim društvima je Direktiva EU br. 2009/138/EC, odnosno, "Solventnost II", koja se odnosi, pre svega, na upravljanje rizicima. Osiguravači, sada, moraju osigurati potpunu usklađenost s Direktivom "Solventnost II", dok im se sa druge strane pojavljuju nove poslovne i finansijske prilike. Zakon o osiguranju Republike Srbije posebno reguliše postupanje Narodne banke Srbije, ako osiguravajuće društvo ne postupa po pravilima o upravljanju rizikom. Upravljanje rizikom određuje poslovanje jednog osiguravajućeg društva. Pravilno shvatanje i kontrola rizika ne predstavlja zadatak samo osiguravajućeg društva, već i osiguranika. U radu se govori o upravljanju rizikom, regulisanju ove oblasti u pravu EU, odnosno, o primeni Direktive "Solventnost II", kao i o rešenjima u zakonodavstvu Srbije u ovoj oblasti. Posvećuje se pažnja i pojedinim odredbama Nacrta novog Zakona o osiguranju koje se odnose na nadzor nad radom ogranaka osiguravajućih društava iz drugih zemalja.

Item Type: Book Section
Additional Information: COBISS.SR-ID - 512923568
Uncontrolled Keywords: rizik, nadzor, kontrola, osiguravajuće društvo, upravljanje rizikom, saosiguranje, reosiguranje, "Solventnost II"
Subjects: Pravo osiguranja
Depositing User: Mirjana Markov
Date Deposited: 20 May 2022 16:00
Last Modified: 20 May 2022 16:00
URI: http://ricl.iup.rs/id/eprint/759

Actions (login required)

View Item View Item