OSNOVNE KARAKTERISTIKE REGULISANJA STEČAJA OSIGURAVAJUĆIH DRUŠTAVA U HRVATSKOJ, CRNOJ GORI I REPUBLICI SRPSKOJ (sa osvrtom na pravo EU i zakonodavstvo Srbije)

Čolović, Vladimir (2010) OSNOVNE KARAKTERISTIKE REGULISANJA STEČAJA OSIGURAVAJUĆIH DRUŠTAVA U HRVATSKOJ, CRNOJ GORI I REPUBLICI SRPSKOJ (sa osvrtom na pravo EU i zakonodavstvo Srbije). In: Pravo zemalja u regionu. Institut za uporedno pravo, Beograd, pp. 549-566. ISBN 978-86-80059-69-3

[img] Text
2010 - Pravo zemalja u regionu - Čolović.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (293kB)
Official URL: http://www.comparativelaw.info/pzr.pdf

Abstract

Stečaj osiguravajućih društava različito se reguliše u zemljama u regionu. U radu se analiziraju zakonodavstva Hrvatske, Crne Gore i Republike Srpske u ovoj oblasti. U Hrvatskoj se ova materija reguliše statusnim zakonom, dok se ostala pitanja regulišu Zakonom o stečaju Hrvatske. U Crnoj Gori postoji poseban Zakon, koji se odnosi, samo, na stečaj i likvidaciju osiguravajućih društava, dok se u Republici Srpskoj neki elementi stečaja protiv osiguravajućih društava uređuju statusnim zakonom, odnosno Zakonom o društvima za osiguranje, dok se druga pitanja regulišu «opštim» Zakonom o stečajnom postupku. U Srbiji se posebnim Zakonom uređuje stečaj osiguravajućih društava. To je Zakon o stečaju i likvidaciji banaka i društava za osiguranje, koji na detaljniji način uređuje ovu oblast u odnosu na ranija zakonska rešenja. Činjenica je da stečajni postupak protiv osiguravajućih društava mora biti regulisan posebnim zakonskim aktom, ali, isto tako, mora se posebno voditi računa o specifičnostima same delatnosti osiguranja, poslovanju osiguravajućih društava, kao i o vrstama osiguranja. Osim toga, važno je razlikovati subjekte koji se bave vršenjem delatnosti osiguranja od subjekata koji vrše određene poslove vezane za osiguranje, kao što su zastupanje, posredovanje, vršenje drugih usluga i sl.

Item Type: Book Section
Additional Information: COBISS.SR-ID - 514220988
Uncontrolled Keywords: stečaj, osiguravajuće društvo, osiguranje, stečajni upravnik, poverioci, isplatni red
Subjects: Pravo osiguranja
Stečajno pravo
Depositing User: Mirjana Markov
Date Deposited: 20 May 2022 16:01
Last Modified: 20 May 2022 16:01
URI: http://ricl.iup.rs/id/eprint/742

Actions (login required)

View Item View Item