ИНФОРМАЦИОНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ И ИЗАЗОВИ У РЕФОРМИ РАДНОГ ПРАВА

Reljanović, Mario (2020) ИНФОРМАЦИОНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ И ИЗАЗОВИ У РЕФОРМИ РАДНОГ ПРАВА. Zbornik radova, 54 (2). pp. 763-779. ISSN 0550-2179

[img] Text
2020 - Zbornik PFNS - Reljanović.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)
Official URL: http://zbornik.pf.uns.ac.rs/images/download/2020/2...

Abstract

Изузетан развој информационо-комуникационих технологија омогућио је појаву нових занимања у последњих двадесет година, али и нових модела радног ангажовања људи који не могу лако бити класификовани међу класичне институте радног права. Такозвани „дигитални рад“ постао је реалност у друштвима широм планете. Уз глобалну доступност интернета, не постоји држава у којој се не могу појавити дигитални радници. Овај начин рада не познаје границе, што доводи до специфичних ситуација које се не могу увек адекватно решити коришћење класичних правила радног права. Појам „дигиталног радника“ није сасвим јасно одређен. Док у ову категорију сасвим сигурно спадају они радници чији је рад у потпуности везан за рачунаре и електронске комуникације (на пример, програмери) није сасвим јасно да ли се дигиталним радницима могу сматрати и они који користе информационе технологије само као начин комуникације са послодавцем, док посао обављају у „реалном свету“ (на пример, радници Убера). Ове недоумице, као и многе друге које настају у специфичним правним односима, воде до закључка да су дигитални радници често недовољно препознати у националним радним законодавствима, као и лишени неких основних права које радници морају уживати без обзира на врсту њиховог ангажовања. Док су им многа индивидуална права угрожена, колективна права практично не постоје, или их је јако тешко остварити. Наше истраживање се фокусира на тренутни правни оквир и могућности његовог унапређења у оквирима радног права.

Item Type: Article
Additional Information: COBISS.SR-ID - 29622537
Uncontrolled Keywords: Кључ­не ре­чи: информационе технологије, дигиталне платформе, дигитални радници, основна радна права, реформа радног права.
Subjects: Radno i socijalno pravo
Internet pravo
Depositing User: Mirjana Markov
Date Deposited: 09 May 2022 20:44
Last Modified: 09 May 2022 20:44
URI: http://ricl.iup.rs/id/eprint/597

Actions (login required)

View Item View Item