O USTAVNOSTI REGISTROVANJA CRKAVA I VERSKIH ZAJEDNICA – PRILOG PROUČAVANJU DRŽAVNO-CRKVENOG PRAVA

Marković, Vasilije and Romić, Marko (2020) O USTAVNOSTI REGISTROVANJA CRKAVA I VERSKIH ZAJEDNICA – PRILOG PROUČAVANJU DRŽAVNO-CRKVENOG PRAVA. Strani pravni život, 64 (1). pp. 45-61. ISSN 0039-2138

[img] Text
04 Marković, Romić SPZ 1 2020.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (142kB)
Official URL: https://www.stranipravnizivot.rs/index.php/SPZ/art...

Abstract

Državno-crkveno pravo je pravna grana u koju spadaju norme koje regulišu odnose između države i crkve i verskih zajednica, kao i položaj crkava i verskih zajednica u pravnom poretku. U radu ćemo problematizovati pitanje registracije crkava i verskih zajednica na nivou teoretskog uopštavanja, sa kritičkim osvrtom na pozitivnopravnu regulativu u Bosni i Hercegovini, te komparativnopravnom metodom prikazati eklatantne primere navedene problematike u pojedinim evropskim zemljama. Naučni fokus rada je stavljen na dva aspekta: 1) ustavnost diferenciranja statusa crkava i verskih zajednica u postupku registracije i 2) pitanje kompetentnosti upravnih organa da cene postojanje i legitimnost verskog učenja, odnosno legislativno definisanje pojma religije kao prethodnog pitanja.

Item Type: Article
Additional Information: COBISS.SR-ID - 15839241
Uncontrolled Keywords: državno-crkveno pravo, uporedno pravo, registracija crkava i verskih zajednica, pravno definisanje religije, Bosna i Hercegovina.
Subjects: Državno-crkveno pravo
Depositing User: Mirjana Markov
Date Deposited: 06 May 2022 12:12
Last Modified: 06 May 2022 12:12
URI: http://ricl.iup.rs/id/eprint/471

Actions (login required)

View Item View Item