Uticaj pokretanja stečajnog i likvidacionog postupka na status ugovora o osiguranju

Čolović, Vladimir (2016) Uticaj pokretanja stečajnog i likvidacionog postupka na status ugovora o osiguranju. In: Naknada štete i osiguranje: savremeni izazovi. Intermex : Institut za uporedno pravo, Beograd, pp. 395-408. ISBN 978-86-6411-011-2 (Intermex)

[img] Text
2016 - ONŠ - Čolović.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (314kB)

Abstract

Opšte je pravilo da će ugovor o osiguranju prestati da proizvodi dejstva u slučaju pokretanja stečajnog ili likvidacionog postupka protiv osiguravača i ugovarača osiguranja (osiguranika). Međutim, po odredbama Zakona o obligacionim odnosima i Nacrta Građanskog zakonika Srbije, ovaj ugovor će proizvoditi dejstva i jedan određeni period nakon pokretanja ovih postupaka, a po odredbama Nacrta Građanskog zakonika, čak i do njihovog zaključenja. Analizirajući odredbe navedenih akata, možemo reći da one izazivaju različita tumačenja. Autor u radu kritikuje oba zakonska akta, a te kritike se odnose na korišćenje termina ugovarač osiguranja, odsustvo razlikovanja životnih i neživotnih osiguranja, odsustvo razlikovanja osiguranikapravnog lica od osiguranika-fizičkog lica, regulisanje subjektivnog roka, odsustvo regulisanja prenosa portfelja osiguranja, kao i ignorisanje pravila stečajnog i likvidacionog postupka. Autor predlaže da budući Građanski zakonik, prilikom regulisanja ove materije, mora poći od najvažnije činjenice, a koja se odnosi na razlikovanje ugovornih strana kod ovog ugovora, što znači da dejstvo stečaja ili likvidacije protiv osiguravača ne može biti identično stečaju ili likvidaciji koji su pokrenuti protiv osiguranika (ugovarača).

Item Type: Book Section
Uncontrolled Keywords: ugovor o osiguranju, osiguravač, ugovarač osiguranja, osiguranik, Zakon o obligacionim odnosima, Nacrt Građanskog zakonika
Subjects: Pravo osiguranja
Stečajno pravo
Depositing User: Aleksandra Višekruna
Date Deposited: 30 Apr 2022 15:50
Last Modified: 30 Apr 2022 15:50
URI: http://ricl.iup.rs/id/eprint/380

Actions (login required)

View Item View Item