NAKNADA ŠTETE KOD POVREDE LIČNIH PODATAKA

Prlja, Dragan and Andonović, Stefan (2018) NAKNADA ŠTETE KOD POVREDE LIČNIH PODATAKA. In: Zbornik radova sa XXI međunarodnog naučnog skupa. Insitut za uporedno pravo, pp. 227-240. ISBN 978-86-80186-40-5

[img] Text
2019 - ONŠ - Andonović.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (320kB)

Abstract

Autori u ovom radu analiziraju pitanje naknade štete kod povrede ličnih podataka. Lični podaci predstavljaju važno dobro čoveka, te njihvom povredom može doći do različitih vidova štete. U takvim slučajevima, javlja se potreba za naknadom nastale štete. Ipak, u pravnom sistemu Republike Srbije, otvoreno je pitanje da li se može ostvariti naknada štete zbog povrede ličnih podataka. Zbog toga, u radu su analizirani pravni propisi Republike Srbije koji regulišu pitanje ličnih podataka i naknade štete. Analiza je prvenstveno usmerena na odredbe Zakona o obligacionim odnosima, Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, kao i Zakona o radu. Istraživanjem se došlo do zaključka da bi institut naknade štete kod povrede ličnih podataka trebao da bude (detaljnije) uređen, sa posebnim osvrtom na posebnost materije ličnih podataka. Takođe, autori su predložili i moguće zakonske rešenje u vezi sa naknadom nematerijalne štete kod povrede ličnih podataka. Navedeni su i primeri dobre zakonodavne prakse, kao što je slučaj sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka Bosne i Hercegovine. Poseban osvrt usmeren je na Opštu uredbu o zaštiti podataka EU, koja reguliše odgovornost i naknadu štete kod povrede ličnih podataka.

Item Type: Book Section
Additional Information: COBISS.SR-ID 517829308
Uncontrolled Keywords: naknada štete, lični podaci, Opšta uredba o zaštiti podataka EU, Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.
Subjects: Ljudska i manjinska prava
Depositing User: Mirjana Markov
Date Deposited: 28 Apr 2022 09:26
Last Modified: 28 Apr 2022 09:26
URI: http://ricl.iup.rs/id/eprint/344

Actions (login required)

View Item View Item