Dužnost ugovarača osiguranja da prijavi okolnosti od značaja za ocenu rizika u ugovorima o osiguranju

Vukadinović Marković, Jelena (2017) Dužnost ugovarača osiguranja da prijavi okolnosti od značaja za ocenu rizika u ugovorima o osiguranju. In: Odgovornost za štetu, naknada štete i osiguranje: tematski zbornik radova međunarodnog značaja. Intermex : Institut za uporedno pravo, Beograd, pp. 362-372. ISBN 978-86-6411-013-6 (Intermex)

[img] Text
2017 - Odgovornost za štetu, naknada štete i osiguranje - Vukadinović Marković.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (276kB)

Abstract

Prvi podaci o osiguranju kao načinu organizovanja određenih zajednica ljudi u cilju nadoknade štete svojim članovima zabeleženi su još u antičkom dobu. Međutim, ovakav vid osiguranja ne treba mešati sa osiguranjem koje je u današnje vreme prisutno. Koreni osiguranja kao pravnog posla kakvog ga danas moderno društvo poznaje vodi poreklo iz srednjovekovne Italije, dok je prvi ugovor o osiguranju zaključen tek u 14 veku. Od tada do danas ugovor o osiguranju se razvijao i poprimao oblike pogodne da zadovolji potrebe društva u kom se zaključuje. Ono što tadašnje i današnje ugovore o osiguranju povezuje, je cilj zaključenja ovakvog posla. Pored cilja u vidu naknade štete, koji ovaj ugovor razdvaja od sličnih pravnih poslova, ugovor o osiguranju poseduje i određene pravne specifičnosti. Jedno od karakteristika ugovora o osiguranju jeste dužnost otkrivanja svih okolnosti koji su značajne za ocenu riziku a samim tim i zaključenje ugovora o osiguranju od strane ugovornika osiguravanja osiguravaču. Predmet ovog rada upravo čini analiza ove "obaveze" koja je na različite načine regulisana u određenim pravnim sistemima. U tom smislu rad je podeljen u tri dela. U prvom delu bavićemo se opštim pitanjem ugovora o osiguranju. Drugi deo posvećen je riziku osiguranja, dok je treći deo rada posvećen dužnosti ugovornika osiguravača na otkrivanje svih okolnosti značajnih za ocenu riziku, sa posebnim osvrtom na zakonska rešenja koja ovo pitanje uređuju.

Item Type: Book Section
Additional Information: COBISS.SR-ID – 517528508
Uncontrolled Keywords: ugovor o osiguranju, rizik osiguranja, dužnost otkrivanja okolnosti, ugovornik osiguranja, osiguravač
Subjects: Pravo osiguranja
Depositing User: Aleksandra Višekruna
Date Deposited: 26 Apr 2022 10:08
Last Modified: 26 Apr 2022 10:08
URI: http://ricl.iup.rs/id/eprint/290

Actions (login required)

View Item View Item