Distribucija proizvoda osiguranja sa investicionim karakterom i obaveze posrednika (sa posebnim osvrtom na odredbe Direktive 2016/97 o distribuciji osiguranja)

Makiela, Magdalena and Čolović, Vladimir (2021) Distribucija proizvoda osiguranja sa investicionim karakterom i obaveze posrednika (sa posebnim osvrtom na odredbe Direktive 2016/97 o distribuciji osiguranja). In: Prouzrokovanje štete, naknada štete i osiguranje. Udruženje za odštetno pravo, Institut za uporedno pravo, Pravosudna akademija, pp. 387-401. ISBN 978-86-80186-69-6

[img] Text
2021 - Prourzokovanje štete, naknada štete i osiguranje - Makiela, Čolović.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (243kB)

Abstract

Proizvodi osiguranja sa investicionim karakterom su prisutni, pre svega, u okviru životnih osiguranja. Razlog tome su karakteristike životnih osiguranja, koje se tiču perioda trajanja osiguranja, kao i načina isplate iznosa osiguranja označenog u polisi (suma osiguranja). Osiguranici (potrošači) moraju biti upoznati sa karakteristikama navedenih proizvoda osiguranja od strane posrednika u osiguranju, koji, takođe, moraju da znaju koji bi proizvodi osiguranja ove vrste najviše odgovarali osiguranicima. Direktiva EU br. 2016/97 o distribuciji osiguranja sadrži posebne odredbe koje se odnose na distribuciju proizvoda osiguranja koji imaju investicioni karakter. No, osim toga, Direktiva definiše i ulogu posrednika. U radu se posvećuje pažnja navedenim odredbama, kao i ovlašćenjima posrednika u osiguranju u odnosu na brokera, kao i zastupnika. Kratko se prikazuju i odredbe poljskog, nemačkog i srpskog zakonodavstva u oblasti posredovanja u osiguranju.

Item Type: Book Section
Additional Information: COBISS.SR-ID 44899849
Uncontrolled Keywords: životna osiguranja, investiciona osiguranja, posrednik, potrošač, osiguranik, broker
Subjects: Pravo osiguranja
Depositing User: Aleksandra Višekruna
Date Deposited: 12 Apr 2022 10:43
Last Modified: 12 Apr 2022 10:43
URI: http://ricl.iup.rs/id/eprint/150

Actions (login required)

View Item View Item