Uporedna analiza zakona, podzakonskih akata i propisa EU u oblasti regulisanja otpadnih voda i uloga lokalne samouprave odnosno Grada Novog Sada

Grupa autora (2021) Uporedna analiza zakona, podzakonskih akata i propisa EU u oblasti regulisanja otpadnih voda i uloga lokalne samouprave odnosno Grada Novog Sada. Institut za uporedno pravo.

[img] Text
2021 - Otpadne vode_cip.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (3MB)

Abstract

Projekat „Uporedna analiza zakona i podzakonskih akata RS i propisa EU u oblasti regulisanja otpadnih voda i uloga lokalne samouprave, odnosno Grada Novog Sada“ odnosi se na analizu postojećeg pravne regulative u oblasti upravljanja otpadnim vodama, proučavanje praktičnih rezultata primene postojećih pravnih rešenja i predlaganje izmena i dopuna pravnih propisa u cilju unapređenje ove oblasti na teritoriji Grada Novog Sada. Zaključci proistekli iz istraživanja bi trebalo da ukažu na načine za efikasniju primenu Zakona i pratećih propisa, racionalnije korišćenje postojećih resursa, a samim tim i do većih direktnih ekonomskih koristi za stanovništvo i privredu, a posredstvom dostizanja viših ekoloških standarda. Grad Novi Sad je drugi grad po veličini u Republici Srbiji (234.151 stanovnika) i kao takav identifikovan Nacionalnim programom zaštite životne sredine, kao jedan od gradova i ekoloških tačaka sa razvijenim sistemima zaštite životne sredine, ali i velikim izazovima u predstojećem periodu, obzirom na ubrzani demografski priliv koji mora biti ispraćen daljim razvojem postojeće industrijske, privredne, pa samim tim i komunalne infrastrukture. Istraživačke metode koje će biti primenjene radi ispitivanja predmeta projekta su analiza sadržaja (analiza regulatornog okvira i javnih politika), pregled literature, analitičkih dokumenata i uporednih primera dobrih praksi, metod studije slučaja i nekih od metoda terenskog istraživanja, poput razgovora sa različitim činiocima u oblasti sakupljanja, tretmana i ispuštanja otpadnih voda.

Item Type: Public Policies
Additional Information: COBISS.SR-ID - 40154377
Subjects: Pravo - ostalo
Depositing User: Aleksandra Višekruna
Date Deposited: 10 Apr 2022 13:22
Last Modified: 10 Apr 2022 14:16
URI: http://ricl.iup.rs/id/eprint/144

Actions (login required)

View Item View Item