Mehanizam bliže saradnje kao institucionalizovani oblik diferencirane integracije

Ćeranić, Jelena (2013) Mehanizam bliže saradnje kao institucionalizovani oblik diferencirane integracije. In: Kriza Evropske unije: šta donosi Ugovor o stabilnosti, koordinaciji u upravljanju ekonomskom i monetarnom unijom. Službeni glasnik, Beograd, pp. 133-146. ISBN 978-86-519-1730-4

[img] Text
2012 - Konferencija FPN - Ćeranić.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (5MB)

Abstract

U radu se analizira bliža saradnja kao jedno od mogućih rešenja za prevazilaženje krize i nastavak napretka EU. Mehanizam bliže saradnje predstavlјa institucionalizovani oblik diferencirane integracije. Nakon uvodnih napomena o razvoju samog koncepta diferenciranosti i razlozima za njegovu primenu unutar pravnog poretka EU, u prvom delu rada razmotrena je evolucija mehanizma bliže saradnje, od Ugovora iz Amsterdama do Ugovora iz Lisabona. Drugi deo rada posvećen je cilјevima mehanizma bliže saradnje. U trećem delu autor ispituje Ugovor o stabilnosti, koordinaciji i upravlјanju kao primer diferencirane integracije. Posebna pažnja posvećena je mogućnosti pokretanja mehanizma bliže saradnje u sprovođenju mera u stvarima koje su bitne za dobro funkcionisanje evrozone, što je predviđeno i ovim ugovorom.

Item Type: Book Section
Additional Information: COBISS.SR-ID - 513183153
Uncontrolled Keywords: Evropska unija, kriza, diferencirana integracija, bliža saradnja, Ugovor o stabilnosti, koordinaciji i upravlјanju.
Subjects: Pravo Evropske unije
Depositing User: Aleksandra Višekruna
Date Deposited: 05 Jun 2022 12:32
Last Modified: 05 Jun 2022 12:32
URI: http://ricl.iup.rs/id/eprint/976

Actions (login required)

View Item View Item