Specifi čnosti određivanja merodavnog prava u ugovornim odnosima sa elementom inostranosti

Čolović, Vladimir (2011) Specifi čnosti određivanja merodavnog prava u ugovornim odnosima sa elementom inostranosti. Godišnjak Fakulteta pravnih nauka : naučno-stručni časopis iz oblasti pravnih nauka (1). pp. 61-77. ISSN 2232-9668

[img] Text
Apeiron 2011.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (213kB)
Official URL: http://www.gfpn-au.com/content/specifi%C4%8Dnosti-...

Abstract

: Prvi institut u oblasti određivanja merodavnog prava u ugovornim odnosima sa elementom inostranosti je institut autonomije volje. Ali, u nekim ugovorima nije određeno merodavno pravo od strane ugovornih strana. Teorija karakteristične prestacije nam pomaže u defi nisanju prava i pravila za regulisanje ugovora sa elementom inostranosti. Ova teorija određuje jednu činjenicu koja je najvažnija, koja predstavlja karakteristično činjenje u ugovoru. Ovaj rad analizira regulisanje ove teorije u Rimskoj konvenciji za merodavno pravo u ugovornim odnosima i u Uredbi (EU) Evropskog parlamenta i Saveta o merodavnom pravu za ugovorne obaveze (Rim I) br. 593 od 17.juna 2008.godine, koja je zamenila Rimsku konvenciju. Rimska konvencija određuje da je ugovor najbliže povezan sa zemljom gde stranka, za koju vezujemo karakteristično činjenje, ima, „u vreme zaključenja ugovora sedište ili prebivalište“. Uredba 593/2008 se primenjuje na slučajeve koji uključuju sukob zakona, tj. na ugovorne odnose u građanskim i trgovačkim stvarima. Uredba 593/2008, takođe, sadrži pravila koja se odnose na izbor merodavnog prava, zatim na primenu pravila u odsustvu tog izbora za ugovore o prevozu robe i putnika, potrošačke ugovore, ugovore o osiguranju, individualne ugovore o radu, itd. Takođe, ovaj rad analizira i domaće zakonodavstvo, kao i ostale teorije u ovoj oblasti, kao što su teorija „proper law“ i teorija „centra gravitacije“.

Item Type: Article
Additional Information: COBISS.SR-ID - 2164760
Uncontrolled Keywords: Rimska konvencija, Uredba 593/2008, ugovor, element inostranosti, merodavno pravo, najbliža veza, karakteristični akt (činjenje)
Subjects: Pravo Evropske unije
Depositing User: Mirjana Markov
Date Deposited: 20 May 2022 16:51
Last Modified: 20 May 2022 16:51
URI: http://ricl.iup.rs/id/eprint/780

Actions (login required)

View Item View Item