ИЗБОР ЧЛАНОВА НАДЗОРНОГ ОРГАНА ЗА ЗАШТИТУ ЛИЧНИХ ПОДАТАКА КАО ГАРАНТИЈА НЕЗАВИСНОСТИ НА ПРИМЕРУ ЧЕТИРИ ЕВРОПСКЕ ЗЕМЉЕ

Stanić, Miloš (2021) ИЗБОР ЧЛАНОВА НАДЗОРНОГ ОРГАНА ЗА ЗАШТИТУ ЛИЧНИХ ПОДАТАКА КАО ГАРАНТИЈА НЕЗАВИСНОСТИ НА ПРИМЕРУ ЧЕТИРИ ЕВРОПСКЕ ЗЕМЉЕ. Arhiv (1). pp. 43-58.

[img] Text
Arhiv-1-2021-44-59 Stanic.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (581kB)

Abstract

Развој информационо-комуникационих технологија је условио неопходност стварања адекватног правног оквира, који ће омогућити заштиту личних података. Један од неизоставних елемената ваљаног правног оквира у овој области је стварање независног надзорног органа за заштиту личних података. У овом чланку ће се коришћењем упоредноправног метода, на примеру четири европске земље1 , које су биле чланице некадашњег комунистичког блока, а сада су чланице Европске уније, испитивати одређена правна решења која су усмерена ка достизању независности ових тела, а које се тичу избора њихових чланова. Акценат ће бити на проучавању две групе норми. Прва су оне којима се постиже функционална независност, кроз поступке кандидовања и именовања. Друга су оне којима се обезбеђује да најбољи, најквалитетнији кадрови буду изабрани и да се кроз стручност долази како како до независности, тако и до самосталности. Циљ је и утврђивање неких њихових заједничких карактеристика. Разуме се, аутор даје и одговарајућа критичка разматрања.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: : право на заштиту података о личности, надзорни орган за заштиту личних података, начин избора чланова, независност.
Subjects: Ljudska i manjinska prava
Depositing User: Mirjana Markov
Date Deposited: 07 May 2022 10:02
Last Modified: 07 May 2022 10:02
URI: http://ricl.iup.rs/id/eprint/498

Actions (login required)

View Item View Item