РАСПОДЕЛА МАНДАТА У ЕВРОПСКИМ ПОСТКОМУНИСТИЧКИМ ЗЕМЉАМА НА ПРИМЕРИМА ПОЉСКЕ, БУГАРСКЕ, ХРВАТСКЕ И МАКЕДОНИЈЕ

Stanić, Miloš (2013) РАСПОДЕЛА МАНДАТА У ЕВРОПСКИМ ПОСТКОМУНИСТИЧКИМ ЗЕМЉАМА НА ПРИМЕРИМА ПОЉСКЕ, БУГАРСКЕ, ХРВАТСКЕ И МАКЕДОНИЈЕ. Strani pravni život (3). pp. 311-325. ISSN 0039-2138

[img] Text
16 Stanic_SPZ-3 2013.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (383kB)
Official URL: http://www.comparativelaw.info/spz20133.pdf

Abstract

У овом раду ће бити приказан систем расподеле мандата након парламентарних избора у Пољској, Бугарској, Хрватској и Македонији. Имајући у виду да се расподела мандата може извршити на различите начине, ова фаза избора се сматра веома битном и самим тим је интересантна за проучавање. За истраживање су одабране европске државе које су некада биле део тзв. комунистичког блока. Овакав одабир је логичан, јер је и наша земља некада припадала овој групи земаља. Пољска је у протекле две деценије често мењала изборни систем, док је Бугарска држава чланица Европске уније, која се граничи са Србијом и има приближан број становника, као и наша земља. Хрватска и Македонија су изабране као некадашње чланице југословенске федерације. Циљ овога рада је да се после проучавања решења у свакој од ових земаља дође до одговарајућих општих закључака у вези са њима. Жеља аутора је да се на овај начин пружи скроман допринос познавању ове теме код нас, а и шире. Ова знања би могла још више добити на значају, уколико некада у нашој земљи дође до реформе изборног система.

Item Type: Article
Additional Information: COBISS.SR-ID - 516501692
Uncontrolled Keywords: изборни систем, начин расподеле мандата, пропорционални, већински изборни системи, тип изборних листа.
Subjects: Ustavno pravo
Depositing User: Mirjana Markov
Date Deposited: 06 May 2022 19:39
Last Modified: 06 May 2022 19:39
URI: http://ricl.iup.rs/id/eprint/483

Actions (login required)

View Item View Item