Zakonsko regulisanje finansiranja političkih aktivnosti (Da li je potrebno zakonom urediti finansiranje zakonodavne inicijative i referenduma?)

Manojlović, Savo (2014) Zakonsko regulisanje finansiranja političkih aktivnosti (Da li je potrebno zakonom urediti finansiranje zakonodavne inicijative i referenduma?). Pravni život (12). pp. 693-700. ISSN 0350-0500

[img] Text
2014 - PŽ - Manojlović.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (413kB)
Official URL: https://kopaonikschool.org/publikacije/pravni-zivo...

Abstract

U ovom radu se pruža odgovor na jedno vrlo konkretno pitanje: Šta je potrebno od finansiranja političkih aktivnosti zakonom regulisati? U radu se ukazuje da pored finansiranja političkih stranaka, finansiranje narodne inicijative i referenduma takođe jeste nešto što spada u političke aktivnosti čije je finansiranje potrebno zakonom regulisati. Naučni i praktični doprinos rada usmeren je na klasifikaciju i izlaganje najvalidnijih argumenata, uz afirmisanje određenih razloga kao klјučnih za zakonsko regulisanje finansiranja političkih subjekata. Pitanje finansiranja aktivnosti vezanih za referendum i narodnu inicijativu u Srbiji takođe nije bilo predmet naučne, ali ni praktične obrade u momentu pisanja članka. Opravdanost iznetih argumenata potvrđena je usvajanjem novog Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi kojim je upravo regulisano i finansiranje referendumske kampanje.

Item Type: Article
Additional Information: COBISS.SR-ID - 516707772
Uncontrolled Keywords: ustavno pravo
Subjects: Ustavno pravo
Depositing User: Aleksandra Višekruna
Date Deposited: 14 Apr 2022 15:23
Last Modified: 14 Apr 2022 15:23
URI: http://ricl.iup.rs/id/eprint/184

Actions (login required)

View Item View Item