Kako primorati političke stranke na otuđenje udela ili akcija u pravnim licima? – Jedan primer kreiranja pravne norme (Kako imperfektnu pravnu normu učiniti perfektnom?)

Manojlović, Savo (2014) Kako primorati političke stranke na otuđenje udela ili akcija u pravnim licima? – Jedan primer kreiranja pravne norme (Kako imperfektnu pravnu normu učiniti perfektnom?). Harmonius (1). pp. 149-163. ISSN 2334-6566

[img] Text
2014 - Harmonius-2014-1 - Manojlović.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (111kB)
Official URL: https://www.harmonius.org/preuzimanja/harmonius/?l...

Abstract

U praksi se nakon primene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti od 2011. godine postavilo pitanje primene odredbe kojom je zabranjeno vlasništvo političkih subjekata nad lukrativnim pravnim licima. Političke stranke koje su pre stupanja na snagu bile vlasnici (udela) u pravnim licima u praksi su odbili su da se odreknu vlasništva. Stoga se kao za-datak pred Radnu grupu za izradu izmena i dopuna navedenog zakona postavilo pitanje na koji način primorati političke stranke da se odreknu postojećih udela. U radu se analiziraju moguće opcije postojećih rešenja koje pored svoje efikasnosti moraju da budu kompatibilna sa ustavnim pravom na imovinu. Autor članka, kao sekretar Radne grupe, tvorac je odredbe koja se nalazi u nacrtu amandmana te u navedenom članku iznosi dileme, izazove i obrazlaže postojeće rešenje. Takođe u zaključnim razmatranjima iznosi stav o poštovanju imperfektnih normi u Srbiji.

Item Type: Article
Additional Information: COBISS.SR-ID - 214589964
Uncontrolled Keywords: kreiranje prava, finansiranje političkih aktivnosti, političke stranke, finansiranje političkih stranaka, stečena prava.
Subjects: Ustavno pravo
Depositing User: Aleksandra Višekruna
Date Deposited: 13 Apr 2022 19:09
Last Modified: 13 Apr 2022 19:09
URI: http://ricl.iup.rs/id/eprint/178

Actions (login required)

View Item View Item