Revitalizacija braunfilda i pravni okvir za prostorno i urbanističko planiranje

Glintić, Mirjana and Knežević Bojović, Ana and Rakić, Ivana (2015) Revitalizacija braunfilda i pravni okvir za prostorno i urbanističko planiranje. In: Društvo i prostor. Urbani i ruralni prostor ekonomski, pravni i organizacioni prostor. Srpsko sociološko društvo, Institut za uporedno pravo, Filozofski fakultet Novi Sad, Beograd, Novi Sad, pp. 333-348. ISBN 978-86-81319-08-6 (SSD), 978-86-6065-348-4 (FF), 978-86-80186-12-2 (IUP)

[img] Text
2015 - Društvo i prostor - Glintić, Rakić, Knežević Bojović.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (196kB)

Abstract

U okviru strategije prostornog razvoja Republike Srbije, revitalizacija braunfilda označena je kao jedan od prioriteta, a raspoložive braunfild lokacije kao jedan od najvažnijih potencijala (strategije) prostornog razvoja Srbije. Ovakav pristup potvrđuje veliki značaj braunfilda i ukazuje na potrebu da se ova problematika sistemski uredi i unapredi, posebno ako se uzme u obzir veliki broj napuštenih ili zapuštenih industrijskih i vojnih objekata i objekata kulture u Srbiji. Ostvarenju navedenih ciljeva mogu najpre da doprinesu jedinice lokalne samouprave, tako što bi odgovarajućim prostornim i urbanističkim planiranjem sistemski pokrenule i podržale revitalizaciju braunfilda na svojoj teritoriji. Preispitivanjem planskih dokumenata i strategija razvoja na lokalnom nivou mogli bi da se utvrde problemi u procesu revitalizacije i mogućnosti za unapređenje ovog procesa, i da se nakon toga problematika braunfilda uključi u prostorne i urbanističke planove kako bi se istakao značaj revitalizacije i utvrdile odgovarajuće mere za njeno sprovođenje. Zbog toga se u radu analizira pravni okvir za prostorno i urbanističko planiranje, uključujući dokumente javne politike i planske dokumente pojedinih jedinica lokalne samouprave koje su ovu materiju delimično uredile, uz osvrt na najbolju praksu u uporednom pravu. Istovremeno se u radu daju određeni predlozi kako da se revitalizacija braunfilda integriše u proces prostornog i urbanističkog planiranja, vodeći računa o potrebi pravovremenog donošenja odgovarajućih, fleksibilnih dokumenata kojima bi se podstaklo i omogućilo nesmetano sprovođenje revitalizacije.

Item Type: Book Section
Additional Information: COBISS.SR-ID 522751332
Uncontrolled Keywords: braunfildi, revitalizacija braunfilda, prostorno planiranje, urbanističko planiranje, prostorni razvoj
Subjects: Stvarno pravo
Depositing User: Aleksandra Višekruna
Date Deposited: 09 Apr 2022 21:08
Last Modified: 09 Apr 2022 21:08
URI: http://ricl.iup.rs/id/eprint/117

Actions (login required)

View Item View Item